Termeni de căutare frecventi
Indiferent că sunt din soiul Gala, Boskoop sau Jonagold – merele din grădina dumneavoastră pur și simplu sunt cel mai bune! Pe timpul iernii, mulți proprietari de grădini au mere din plin puse la păstrare în pivniță, care așteaptă să fie preparate. Vă oferim aici patru rețete delicioase pentru pregătirea merelor și sfaturi privind soiurile potrivite.
Pentru un bun început în diminețile reci de iarnă, începem seria noastră despre mere, cu un mic-dejun cald, bogat în vitamine. Dacă smoothie-urile ușoare și colorate de vară oferă un bun început al zilei, smoothie-urile calde de vară tind să se bazeze pe diferite tipuri de ceai și de condimente delicioase.
Pentru baza smoothie-ului de mere, aveți nevoie de 200 ml de ceai Chai, care a fost adus la punctul de fierbere, sau de lapte cald de vacă, de semințe sau de cereale. Ingredientele rămase pot fi alezate într-un recipient pentru a fi făcute piure. Aveți nevoie de un măr, curățat de cotor și tăiat bucăți și - opțional - de scorțișoară și miere, precum și de puțin ghimbir pentru un efect de încălzire de durată. De asemenea, puteți adăuga stafide, migdale tăiate sau un pic de marțipan în blender dacă doriți. După ce totul devine un amestec omogen, adăugați lichidul fierbinte și amestecați toate ingredientele împreună la cea mai mică treaptă.
Metoda
Spre deosebire de sosul de mere, piureul de mere nu are zahăr sau îndulcitori adăugați. Soiurile de mere pentru gătit care își dezvăluie aroma la gătire sunt potrivite pentru piureul fin de mere. Dacă soiurile Braeburn, Cox Orange sau Berlepsch se folosesc pentru un piure de culoare portocalie, soiurile precum Golden Delicious sau Boskoop au tendința de a crea o culoare galben aurie. Vă recomandăm să nu le decojiți, întrucât coaja conține cele mai multe vitamine, iar pectina de sub coajă are grijă ca piureul să se îngroașe un pic.
După ce tăiați merele în sferturi, curățați-le de cotoare. Apoi puneți bucățile de mere într-o oală mare cu apă și puțin suc de lămâie. Pentru o cantitate inițială de aproximativ 2 kg de mere, vă recomandăm să adăugați 200 ml de apă și sucul de la 1-2 lămâi. Pentru a crea o aromă de iarnă, puteți adăuga batoane de scorțișoară sau o păstaie de vanilie în oală înainte de a începe să le gătiți. Acum gătiți bucățile de mere la foc mic acoperite cu capac până când le puteți zdrobi ușor cu o furculiță (aproximativ 20-30 de minute).
După ce merele devin moi, scoateți mai întâi păstaia de vanilie sau batonul de scorțișoară din oală și apoi faceți un piure fin cu amestecul rămas folosind blenderul vertical. În această stare, piureul de mere poate fi păstrat la frigider timp de aproximativ o săptămână.
Conservare
Dacă doriți ca piureul de mere să reziste mai mult, îl puteți conserva. Succesul conservării depinde în primul rând de sterilizarea borcanelor. Mai întâi, borcanele se sterilizează prin fierbere într-o oală cu apă, ceea ce înseamnă că piureul rezistă mai mult timp. În al doilea rând, borcanul este deja cald când turnați amestecul de mere, iar astfel borcanul nu crapă. Dacă aveți borcane de gem obișnuite, cu capace înșurubabile, întoarceți-le cu capacul în jos după închidere, până când se răcește amestecul. Astfel, microbii rămași vor fi uciși. Dacă este turnat în borcane fără microbi și vidat, piureul ar trebui să poată fi păstrat cel puțin un an. De asemenea, puteți conserva mărul în borcane, acestea prelungind în general valabilitatea conținutului.
Rețeta de mere coapte este clasică în rândul rețetelor cu mere pe timpul iernii și permit o creativitate fără limite. Pentru a vă asigura că mărul își menține forma și aroma în timpul preparării, folosiți soiurile de mere de gătit. Mărul german clasic de gătit este Boskoop, dar la fel de bune vor fi Cox Orange, Berlepsch, Elstar și Jonagold pentru mere coapte.
Pentru a scoate cotorul, aveți nevoie de un dispozitiv special, astfel încât să se mențină forma fructului. Pentru a pune suficientă umplutură în măr, mai tăiați câteva felii din centrul mărului după ce scoateți semințele. Umplutura o puteți realiza în funcție de gustul dumneavoastră. O bază deosebit de apreciată este realizată din alune sau migdale tocate, dar puteți încerca și cu alte tipuri de nuci. Stafidele sultana sau cel mai mici sunt o componentă fructată excelentă, cele mai mici sunt mai potrivite pentru o umplutură uniformă. Puteți folosi miere, sirop sau gem de caise pentru a ajuta umplutura să se închege.
Pentru a-i conferi mărului copt o aromă de iarnă, puteți rafina umplutura cu scorțișoară, cardamom sau cuișoare. Însă vă recomandăm să nu adăugați cuișoare și cardamom în cantități mari, pentru că acestea au un gust foarte intens. Un strop de rom sau de lichior dă un gust foarte bun când este adăugat în amestec. Puteți adăuga și mici bucăți de nuga sau de marțipan la amestec când umpleți mărul, pentru o consistență și mai zemoasă.
Apoi așezați mărul umplut într-un vas de copt deschis, puneți deasupra bucățele de unt și coaceți timp de aproximativ 25 de minute în cuptorul încins în prealabil la 200°C. Timpul de coacere poate varia considerabil în funcție de mărimea mărului însă, în principiu, acesta este pregătit când puteți tăia ușor pulpa mărului cu o furculiță normală.
Un măr delicios pe un rulou cu brânză? Nu aveți nevoie decât de un gustos chutney de mere. Pentru început, rețeta necesită curățarea mărului de coajă și de cotor, apoi feliile se taie în cuburi mici. Tocați apoi fin 250 g de ceapă și doi căței de usturoi și adăugați-le într-o oală cu cubulețe de mere. De asemenea, puteți adăuga un pic de ghimbir și de chili dacă doriți. Adăugați apoi 250 ml de oțet de vin roșu și 350 g de zahăr brun. Pentru a condimenta un chutney de iarnă, recomandăm un amestec de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și anason. Combinația de semințe de muștar, frunze de dafin și cimbru este și ea delicioasă. Stafidele dau o aromă fructată exotică, însă acestea trebuie să fie adăugate doar în ultimele 15 minute, altfel se dezintegrează complet. Acum puteți găti chutney-ul picant timp de o oră la foc mediu cu capac, amestecând bine din când în când.
Așa cum v-am explicat la piureul de mere, chutney-ul pregătit se toarnă în borcane sterile fierbinți imediat după gătire.
Alte rețete delicioase cu fructe și legume crescute acasă